Interview mevr. Verhoeven

“De Singel was een drukke winkelstraat”

Mevrouw Verhoeven is dochter van juwelier Adriaanse en heeft de winkel gerund tot 1991. In dat jaar moest de zaak wijken voor nieuwbouw. Hun winkelpanden werden als laatste onteigend. Op de Singel waren vroeger heel veel winkels te vinden en op straat was het altijd druk. Zij weet zich veel te herinneren uit de jaren vijftig en zestig. Samen met haar man vertelt ze bij haar dochter aan de Eerste Tuinsingel honderduit over die achterliggende periode. Het blijkt dat zij haar oude straat goed kent.


Juwelierszaak
Zij is met haar ouders en zusje aan de Singel gaan wonen omdat vader op nummer 97 een juwelierszaak was begonnen. “Op dat adres zat eerst een dameskledingswinkel en bij de overname moest hij een grote stapel omajurken overnemen. Die hebben tot 1953 op zolder gehangen en mijn moeder heeft die allemaal na de februariramp aan het Rode Kruis geschonken. Het waren er meer dan honderd.

“Tot in der jaren zestig zat op nummer 101 bakker Krommenhoek. Op nunmer 99 was de bakkerij gevestigd. Vader heeft de zaak overgenomen en bij de winkel getrokken. Hij heeft zijn atelier er in ondergebracht.

“De Singel was een drukke straat en kinderrijk. Ik had dan ook veel vriendjes en vriendinnetjes waar ik mee speelde. En met de jongens van goudsmid Baksteen op de Oostsingel omdat ik vaak naar hem toe moest als mijn vader het druk had. Daar werden dan de gouden ringen vergroot of verkleind. Baksteen begon dan te mopperen omdat er werd gewacht op die ringen. Hij moest dat tussen zijn eigen werk door doen en dan kon ik ze gelijk weer mee terugnemen. Achter het linkerraam was zijn atelier en er was verder geen etalage. Het waren matglazen ramen waar je niet doorheen kon kijken.

Kampers
“Onze klanten waren Jan met de Pet en niet de upper ten. Ook veel klanten uit de Gorzen omdat mijn vader daar is geboren en veel mensen kende. Op het laatst kwamen er kampers naar de zaak. Die kochten nooit wat maar lieten alles repareren. De klantenkring was heel divers. Er werd geen reclame gemaakt, alleen mond op mond. Mijn ouders waren trouwens heel sociaal. Als je iets niet kon betalen ging het op de pof of het werd vergeten. Ik zou een aardig huis kunnen laten neerzetten van wat er nog betaald moest worden.

“De Singel was een echte winkelstraat. Op nummer 95 was een dameshoedenwinkel gevestigd van mevrouw Van Noord, daarnaast op 93 manufacturenhandel De Wit die eigenlijk Zwaan heette, dan bloemisterij Kuiper met daar weer naast Okido Van Munster de sigarenwinkel en op de hoek had je Oudshoorn, de loodgieter. Dit is richting centrum. Dan ga je rechts de Emmastraat in en daar had je melkhandel Anna van Bree in een van die kleine huisjes voorbij het poortje.

Haar winkeltje was heel ouderwets met een koperen weegschaal op de marmeren toonbank. Er stonden melkbussen in de winkel. Tegenover haar, waar nu het Stadskantoor staat, had je apotheek Westendorp en de brandweerkazerne.

Poortje

“Aan de andere kant van onze zaak richting station had je op 103 slijterij 't Vinkje met daarnaast de sigarenwinkel waar Jet en Hans later zaten, dan aannemerij Arie Brussé en verder naast het poortje en pal tegenover de Oostsingel slagerij Claris. Later kwam hier Van Kokke, de patatzaak. Bij Claris is nog eens vanuit de Oostsingel een op hol geslagen paard met een wagen achter zich door de ruit gegaan. Dat was doodeng. Bloed en ingewanden kwamen naar buiten en ze hebben het dier ter plekke dood moeten maken. Ik heb het zelf zien gebeuren.

“Naast de slager was een pand waar Theo Gootjes met zijn gezin heeft gewoond. Zijn kinderen zijn met die van ons opgegroeid. Naast Theo had je drukkerij Laboremus, met weer daarnaast een pand waar juffrouw Visser woonde die stichting Visser Mouton beheerde met allerlei kunstvoorwerpen, vooral spulletjes van haarzelf.

Poppenhuis
Er volgt dan een hele rij woningen tot aan levensmiddelenzaak Van Bijloo. Verderop zat Homobonus 't Goede Huis en Noordijk Textiel. Vanaf dat punt stonden  woonhuizen, precies tegenover de Villastraat en Wattstraat en waar nu een kinderdagverblijf is gevestigd had je een slijter met iets verderop een poppenhuis van Pannekoek. In dat pand zit nu een bar.

Die mooie huizen werden bewoond door een rechter, artsen en ooit zelfs een burgemeester. Ernaast bevonden zich naar ik meen een viszaak en manufacturenwinkel De Toekomst van mevrouw Frederiks. Dan zat je al zo'n beetje op de hoek van de Overschiesedwarsstraat waar sigarenhandelaar Wissink zijn nering had. Net daarvoor had je groentenwinkel Van Mourik.

“In het rijtje tussen de Overschiesedwarsstraat en Overschieseweg waren in de jaren vijftig en zestig ook winkeltjes te vinden. Zo had je bakkerij Rook, melkhandel Kool waar later de Vivo in kwam en een benzinepomp. IJzerwarenhandel Stahlie zat er ook. Dat stukje lag dieper dan de rest van de Singel. Je liep in een soort goot en aan het eind moest je een trappetje op.

Pianohandel
“Aan de even kant waren eveneens winkels gevestigd. Om te beginnen bij Diny's Dierenzaak waar in die tijd Houtmans Pianohandel was gevestigd. Op het hoekje richting station zat mevrouw Klein met haar manufacturenhandel. Naast haar had je slagerij Noordegraaf, dan Sla Kleding en Manufacturen, vervolgens bakkerij Zom en het dubbele hofje van Ritman, en het enkele hofje daarnaast. Dan kreeg je De Waard Verhuizingen ongeveer op de hoogte waar nu het Land van Ris begint.

“Aan die hofjes woonden mensen die nogal eens ruzie maakten, bij elkaar naar binnen liepen of zich dronken over straat bewogen. Aan de andere kant waren ze ook heel solidair. Ik was eens lastig gevallen op de kermis en die man die dat gedaan had werd door jongens uit die hofjes die ik helemaal niet kende heel Schiedam door gerammeld.

Reisbureau
“Voorbij de hofjes kreeg je drogist Koos de Groot, later De Viking en weer later Ali's reisbureau. Die is naar de Rotterdamsedijk verhuisd en zit er nog steeds. Daarnaast zat stomerij Verhoef met de winkel op de hoek van de Oostsingel, waar nu de tandarts zit. Daar weer naast zat groentenman Hoogendam, opgevolgd door Leo de Graaf.

Op de andere hoek van de Oostsingel had je een sigarenzaak met daarnaast De Ronde met levensmiddelen. Verderop had je een café en weer verder de VG, levensmiddelen. Vanaf hier had je woonhuizen tot de hoek van de Van Leeuwenhoeckstraat waar kruidenier Coöp. D.E.S. zat. Verderop waren slager Van de Ree en bakker Vlug te vinden. Laatste zat op de hoek van de Oosterstraat. In het laatste stukje op de Singel waren de cafés als Neptunus.

School
De Singel tot aan het station is aardig compleet. Rest nog het stukje voorbij Diny's dierenzaak richting centrum. “Daar was een school gevestigd en het ONS, Melchers rijwielzaak en het GEB. Er tegenover op die hoek zat Waldo Citroëngarage en bij het inhammetje zat een waterstoker annex levensmiddelenzaak.

“De Singel was een winkelstraat maar er kwam wel degelijk ambulante handel aan de deur zoals bakker Ulrich en melkhandel Kool. Er gingen veel karren door de straat. Het was schipperen omdat je iedereen te vriend wilde houden. Dus je kocht bij de buurtwinkels maar ook bij de ambulante handel.

“Een van die handelaren op straat was Jilles de fruitkoning, een luidruchtig figuur. Hij verkocht met zijn kar fruit op straat maar had eerst geen vaste plek. Dan ging hij gewoon voor winkels staan om zijn waar aan te prijzen want die had overal lak aan.

Hooligans

Later kreeg hij wel een vaste plek toegewezen bij Van de Vlerk op de Broersvest tegenover de parkeerplaats. Hij stond ook op de markt. Jilles was een groot supporter van SVV, de Schiedamse Voetbalvereniging. Hij schuwde voetbalrellen niet als SVV tegen aartsrivaal Fortuna Vlaardingen moest spelen. Hij jutte graag jongelui op en kocht biertjes voor hen  met als doel die Vlaardingers eens flink aan te pakken. Geloof me, deze jongens waren in die jaren de eerste hooligans en Jilles genoot daarvan.” 


Bert van der Waarde