Singel

Singel gezien vanaf het Stadserf, 
foto Bert van der Waarde, 2015
De langste straat in het Singelkwartier heeft een bewogen geschiedenis. Rond 1600 liep de Singel, die toen Matheneswegh werd genoemd, van Huis te Riviere naar Slot Spangen, tenminste, hoogstwaarschijnlijk omdat er weinig informatie bewaard is gebleven over Oud-Mathenesse. Als je oude kaarten bekijkt zie je dat er verschillende namen zijn geweest en pas in 2009 de naam Singel officieel werd.

Zijstraten
Als je vanaf de PKO-laan de Singel oploopt, die dwars door het Singelkwartier slingert, is het eerste deel een typische verbindingsstraat tussen station en stadscentrum. Er rijden auto's en er lopen mensen maar het is niet echt druk. Tot aan het Stadserf passeer je een parkeerterrein, eetcafé, snackbar, nog een café en een kapperszaak. Vervolgens een kinderdagverblijf, enkele winkels, Sobo (Schiedams Overleg Bewoners Organisaties), weer een kapper, een makelaar en de Liduina-basiliek. Voorbij het Stadserf zie je een klein plantsoen en bij het Emmaplein dat ook een plantsoen heeft, sla je linksaf bij de meubelzaak om de Korte Singelstraat over te steken met rechts een school voordat je de Rotterdamsedijk bereikt. Het is ook de enige straat die je moet oversteken. Alle andere dertien straten die je tegenkomt zijn zijstraten in het Singelkwartier en zeker niet de minste. Je hebt dan een afstand van achthonderd meter afgelegd. 

Winkelstraat
Tot in de jaren zeventig was het eerste deel vanaf de PKO-laan een drukke winkelstraat met een paar hofjes; er reed een stadsbus en langer geleden een paardentram. Langzaam verdween winkel na winkel. Ze zijn bijna allemaal uit het straatbeeld verdwenen. Vooral in dit deel van de straat werd de slopershamer flink gehanteerd omdat oude panden niet meer voldeden aan de eisen van de moderne tijd of domweg stonden te verkrotten. Tussen de resterende oude panden staat nieuwbouw uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. 

Toch mag de Singel er zijn met al die verschillende woningen. De bewoners vormen een gemêleerd publiek van advocaat, arts, student, middenstander tot de gewone man of vrouw. De straat is er letterlijk voor iedereen.

Singel, van Rotterdamsedijk naar PKO-laan. De naam is afgeleid van sloot of gracht die er ooit heeft gelopen. Rbsl. 13-12-1976, 22-06-1980, 26-06-1982, B&W, 03-02-2009.

Bert van der Waarde