Edisonplein

Edisonplein gezien vanaf de Van Swindenstraat
foto Bert van der Waarde, 2015
Een achttiende eeuws landhuis, dat is wat je ziet wanneer je vanaf de Van Swindenstraat het Edisonplein bereikt met links de Franklinstraat. Het prachtige gebouw met zijn zadeldak tussen de iets uitspringende hoeken met schilddaken is een lust voor het oog. 

Piet Sanders
Precies in het midden op het zadeldak staat een torentje met daaronder op straatniveau een robuuste ingang die schuil gaat onder een fraaie boog. Het gebouw is volledig in evenwicht met zijn omgeving. Dat kan ook bijna niet anders omdat het hele complex rond 1920 door de Schiedamse architect Piet Sanders werd ontworpen en gebouwd in opdracht van de Vereeniging Volkshuisvesting. Deze veelzijdige architect heeft terecht een grote stempel gedrukt op het vooroorlogse Schiedam.

Het plein voor de school, want dat was het, diende destijds als openbare speelplaats voor de leerlingen. In 1984 kreeg het bouwwerk een andere bestemming. Er werden appartementen en enkele ateliers in ondergebracht. Het plein behield zijn functie als speelplaats omdat het als een multifunctioneel sportterrein werd ingericht. Je ziet er dan ook altijd jongeren sporten. Dat geeft het rustige plein een zekere levendigheid.

Evenwicht

Wat Piet Sanders siert is de tijdloosheid, het evenwicht en de rust die zijn vaak statige bouwwerken uitstralen in tegenstelling tot het soms ondoordachte, onlogische, onsamenhangende en af en toe lelijke gepruts van sommige latere collega's. De opleidingen in Delft en Eindhoven zijn  toch emperisch?

De naam heeft het plein te danken aan de Amerikaanse uitvinder Thomas Alva Edinson (1847-1931) die de gloeilamp, grammofoon, microfoon, telefoon en het filmtoestel op zijn conto heeft staan. De oudste muziekprijs van Nederland is als eerbetoon naar hem vernoemd. Rbsl. 16-01-1920.


Bert van der Waarde