Oosterstraat

Oosterstraat met het oude
waterstokershuisje, foto Bert van der Waarde, 2015
Ooit vormde de Oosterstraat de begrenzing van Schiedam in oostelijke richting. De straat heeft niet voor niets haar naam hieraan te danken. In het begin was alleen de oneven kant bebouwd zodat de bewoners uitzicht  hadden op de weilanden. In 1885 was er nog nauwelijks sprake van een stadsplanning en dat maakt dat een straat net als de tijd zich gaandeweg ontwikkelt. Aan de ene kant rommelig en onvoorspelbaar maar tegelijkertijd boeiend en verrassend. Steden groeiden op een bijna organische manier. Het resultaat is dan ook heel gevarieerd.

Kommiezenhuizen

Oosterstraat, kommiezenhuizen, foto Bert van der Waarde
2015
De eerste woningen waren kommiezenhuizen met fraaie bogen boven de ingang. Later volgden de kleine arbeidershuisjes, wat grotere middenstandshuizen, een vreemd wit eendje in de bijt ter hoogte van de hol, waar een waterstoker in was gevestigd, en huisjes die weer gesloopt zijn vanwege de aanleg van de Stephensonstraat. Voorbij de hol richting Edisonplein werden in de jaren twintig de huizen van architect Piet Sanders gebouwd. Aan de kant van de Singel begint de straat aan beide zijden met nieuwbouw uit de jaren tachtig. En dat allemaal in een straat van pakweg tweehonderd meter lang. Wat opvalt zijn de vele dakkapellen op de eerste verdieping links en rechts. Misschien vormen die wel de eenheid in de straat die zoveel rust uitstraalt.

Rbsl. 05-12-1893/11-05-1928/04-12-1980. Op de website http://oosterstraat.aspectz.nl/ is heel veel informatie te vinden over de straat.  Fred van Overbeeke is de auteur.


Bert van der Waarde