Eerste Tuinsingel

Eerste Tuinsingel, foto Bert van der Waarde, 2015
Samen met de Tweede Tuinsingel was deze straat ooit bedoeld voor de middenstand. De straten werden rond 1875 aangelegd en alle huizen beschikten over een achtertuin.  Dat verklaart de naam Tuinsingel. De straten in de directe omgeving hebben veel of zelfs helemaal hun oorspronkelijk bouw verloren maar de Eerste Tuinsingel heeft de tand des tijds aardig doorstaan. Omdat de Tuinsingels tot de oudste van het Singelkwartier behoren eindigden ze tot 1920  in de weilanden van Oud-Mathenesse net zoals de Oostsingel, Villastraat en Oosterstraat.
 

Wit
Aan een kant van de straat zijn alle huizen bepleisterd en wit geschilderd. Vaak zijn de originele glas-in-loodramen nog aanwezig en de lijsten versierd, zoals dat hoort bij herenhuizen. Het geeft de straat allure. Als 's ochtends de felle zomerzon de witte huizen in het licht zet heb je een zonnebril nodig vanwege de weerkaatsing.

Aan de andere kant staan wat eenvoudiger woningen vergelijkbaar met die van de Oosterstraat of Villastraat, inclusief dakkapellen. Aan deze kant staan aan het begin en het eind blokken nieuwbouw. Dat stoort echter helemaal niet. Hoewel de straat smal is en de stoepen dus ook, is het prettig erdoorheen te lopen. Ook al is er geen boom te bekennen.

Eerste Tuinsingel loopt van Singel naar Ohmstraat, Rbsl. 05-12-1893


Bert van der Waarde