Marconistraat

Marconistraat, foto Bert van der Waarde, 2015
Marconistraat, hoek Korte Singelstraat
foto Bert van der Waarde, 2015
Er klopt iets niet met de straatnaam. Als je er goed naar kijkt zie je dat de Marconistraat een verbinding vormt tussen de Korte Singelstraat en de huidige Lange Singelstraat. De naam Marconistraat is volstrek onlogisch. Dat geldt ook voor de Marconiweg die aan de overkant ligt. Logischer zou zijn om de naam Singelstraat terug te laten komen in deze verbindingen. 


Singelstraat
Een tweede blik op de kaart leert dat de Korte Singelstraat, Marconiweg en Lange Singelstraat gewoon Singelstraat hadden moeten heten. De Marconistraat had dan probleemloos Tweede Singelstraat genoemd kunnen worden en de Galvanistraat Singeldwarsstraat. Dan was het een stuk logischer en overzichtelijker geweest. Maar wie ben ik om dat te beoordelen. 

Er zit een bocht in de straat die voornamelijk aan een kant bebouwd is. Het laatste deel is wel aan beide kanten bebouwd en daar is het net of de Marconistraat zich in de Lange Singelstraat boort.  Ook weer zo'n vreemde situatie. Voor meer duidelijkheid: zie de tekst Lange Singelstraat.

Uitzicht
Een groot deel van de bewoners heeft wel mooi uitzicht op het parkje, speelveld, vijver en gemaal. En dat is wel zo prettig dicht tegen het centrum aan. Die zullen geen probleem ervaren met de straatnaam. 

Guglielmo Marconi leefde van 1874 tot 1937 en was Italiaans ingenieur die de draadloze telegrafie heeft ontdekt. De Marconistraat loopt van Korte Singelstraat naar Lange Singelstraat. Rbsl. 16-01-1920, 18-03-1927, 06-03-1989.

Bert van der Waarde