Laurens Costerstraat

Laurens Costerstraat, foto Bert van der Waarde, 2015
Vanaf de Van Swindensingel heb je aan het begin van de Laurens Costerstraat ter hoogte van basisschool Sint Jan fraai zicht op de St. Liduina Basiliek, ooit ook Singelkerk geheten. Het is niet voor niets dat tot 1906 hier de Singelkerkstraat liep. Helaas staat direct achter de basiliek ook het Stadskantoor en dat ziet er minder fraai uit. Het wordt niet voor niets de fallus van Schiedam genoemd.

 


Hofje
Er stonden destijds twee rijen huisjes en er is zelfs een hofje geweest dat in 1979 officieel de naam Laurens Costerhof kreeg. Een lang bestaan was het niet gegund want in 1987 werd in het kader van de stadsvernieuwing het hofje en een groot deel van de straat gesloopt. De nieuwbouw werd in postmoderne stijl uitgevoerd en de buurt is er niet slechter op geworden.

De straat heeft een aantal zijstraten en een heus plein dat eraan grenst. Bomen staan er ook en als je door de straat richting Singel loopt word je af en toe aangenaam verrast  door de verschillende sferen die op je pad komen.

Laurens Janszoon Coster leefde van 1370 tot 1439 en was boekdrukker. Hij werd lang gezien als de uitvinder van de boekdrukkunst, maar dat wordt nu betwijfeld. De straat loop van Singel naar Van Swindensingel. Rbsl. 31-07-1906, 18-11-1919.


Bert van der Waarde