Land van Ris

Land van Ris, foto Bert van der Waarde
2015

Als je vanaf de Singel door de poort het Land van Ris oploopt is het eerste wat in het oog springt de rijen knotwilgen langs de sloot. Eerst die aan de linkerkant op het terrein van tuinarchitect Govert Visser en een stukje verderop die aan de rechterzijde van de sloot grenzend aan het grasveld. Het heeft een landelijke sfeer. Het woonerf Land van Ris is een groene long in het hart van het Singelkwartier en een oase van rust. Bomen, bloemen, gras, brede sloot en zicht op de grote achtertuinen van de Oostsingel geven lucht aan de wandelaar die zijn hond even zijn vrijheid gunt.

 



Bouwstijl
Alleen de rechterkant is bebouwd. Eerst een rijtje eengezinswoningen, het gebouw De Wilgenburg met daarachter de basiliek, en verderop twee bescheiden flatgebouwtjes door hetzelfde architectenbureau ontworpen als de eengezinswoningen. Het post-modernisme won in de jaren tachtig geleidelijk meer terrein in de stadsarchitectuur en dat is te zien aan de bescheiden zuilen en de continuïteit in de bouwstijl van dit project in deze buurt. De symmetrie is opvallend. Dat geldt ook voor de nieuwbouw van de Simon Stevinstraat, Archimedesstraat en het Copernicusplein die grenzen aan het Land van Ris en het stuk achter deze straten.

Kunst

Behalve rust en natuur heeft het Land van Ris ook kunst te bieden. Links zie je eerst in het grasveld het kunstwerk Peperclips van Daan Padmoes en aan het eind de Poort van Albert Verkade. Je verlaat het Land van Ris via het pad richting Van Swindensingel tussen Apotheek Jansen rechts en aan de andere kant het multifunctionele gebouw van twee verdiepingen dat al jaren leeg staat.

Ooit behoorde dit stuk grond toe aan de familie Ris die het voor verschillende doeleinden gebruikte. Er waren volkstuintjes die grensden aan de krottenwijkjes er omheen. Pas in 1957 nam de gemeeente het over en mocht de familie het blijven beheren maar moest daarvoor wel huurpenningen betalen. In 1987 werd een begin gemaakt aan de stadsvernieuwing. Inmiddels is het Land van Ris aan een nieuwe opknapbeurt toe en in 2014 komt er een nieuw kunstwerk bij. Het is een bronzen beeld van Iris de Rütte dat een bok voorstelt die op een soort huis staat. In de grote achtertuinen en de volkstuintjes werd vroeger vaak klein vee gehouden waaraan de kunstenares refereert.

Rbsl. 08-02-1988/12-06-1991. De oude naam Land van Ris bleef gehandhaafd.


Bert van der Waarde